Om snorken og søvnapnø

Fakta om Snorken

Snorken kan opstå i alle aldre. Halvdelen af alle mennesker snorker af og til i løbet af livet. Omtrent hver fjerde af os snorker regelmæssigt. Mænd snorker oftere end kvinder og mænd lider oftere af søvnapnø end kvinder. Snorken bliver ofte værre med årene og topper omkring 40-60-års alderen. I lydstyrke varierer snorken mellem 50 dB til 100 dB – eller det samme som et lufttrykbor!

Snorken er næsten altid forårsaget af begrænset luftstrøm bagerst i halsen. Dette sker, når kæbe (og den vedhængende tunge, som er meget større end den del, vi ser) falder ned bag i munden, så luft tvinges ind mellem tungen og bagerste del af halsen. Dette får halsen til at vibrere højlydt - og udløse snorken. Søvnapnø er, når luftstrømmen er så begrænset, at halsen helt lukker og stopper vejrtrækning. 

Derfor opstår snorken og søvnapnø om natten

Snorken og søvnapnø opstår under søvn, fordi kæbemusklerne slapper af, så kæben (og den vedhæftede tunge) falder tilbage, og derved indsnævrer luftvejene.

Denne effekt forværres af at ligge på ryggen, hvilket får kæben til at falde endnu mere tilbage. Symptomerne er også værre, i tilfælde af overvægt eller afslappethed efter en drink eller to.

Søvnapnø er ikke snorken

Søvnapnø er, når en person holder op med at trække vejret midlertidigt under søvn. Dette er en medicinsk tilstand, som du bør konsultere din læge om. Men i mange tilfælde kan en kæbefremførende bideskinne hjælpe hvis du lider af mild til moderat obstruktiv søvnapnø.

Mere om snorken 

Mere om Søvnapnø 

Mere om Noiselezz